Βασιλομανίταρα A (porcini) αποξηραμένα 80g
Είναι γνωστά με πολλά ονόματα, όπως Porcini στην Ιταλία, Varganya στην Ουγγαρία, Borowik Szlachetny στην Πολωνία, Cepes στη Γαλλία, και Steinpilz στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα είναι γνωστά με διάφορα ονόματα όπως Βολίτης, Βασιλικό (Γρεβενά, Κοζάνη , Καστοριά ) Βασίλα ή Βασιλομανίταρο (Πήλιο), Βασιλικάρα (Πιερία) για το Β.edulis και Β. reticulatus. Καλογεράκι , καλογρίτσα, Καλοεράτσι για το Β. aereus.
Είναι μανιτάρια τα οποία είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν λόγω των ιδιαίτερων μυκορριζικών σχέσεων που αναπτύσσουν με δένδρα όπως τα έλατα και οι καστανιές.
Στην ελληνική φύση συλλέγονται σε 2 περιόδους Άνοιξη ή καλοκαίρι και φθινόπωρο.
Τα μανιτάρια αυτά σε αποξηραμένη μορφή διατηρούν δυνατά αρώματα δάσους και φουντουκιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Διατροφική Αξία: πηγή φυτικών ινών, πλούσιο σε πρωτεΐνες.
Οδηγίες Ετοιμασίας :
Μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για 15 λεπτά (εναλλακτικά σε μπράντι ή άλλο ποτό για 30 λεπτά).
Στραγγίζουμε το νερό.
Σοτάρουμε για 1 με 2 λεπτά σε ελαιόλαδο ή βούτυρο.
Σβήνουμε με ξηρό λευκό κρασί (εναλλακτικά με το ποτό που μουλιάσαμε τα μανιτάρια).
Σερβίρουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μπορούμε να προσθέσουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια σε σούπες,σάλτσες και φαγητά κατσαρόλας.
TIPS :
Το υγρό μετά την στράγγιση μπορούμε να το σουρώσουμε καλά με ένα τουλπάνι ή με μια λεπτή πετσέτα. Αποτελεί ένα πεντανόστιμο ζωμό για σούπες και σάλτσες.
Ενδιαφέρουσες συνταγές στο κανάλι μας στο Youtube :
ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...
-
Λεντινούλα σε φέτες αποξηραμένη 25g
Τα μανιτάρια είναι τεμαχισμένα σε πολύ λεπτές τραγανές φέτες. Μπορούν να φαγωθούν και χωρίς...6,09 € -
Λεντινούλα αποξηραμένη ολόκληρη 25g
Η παγκόσμια αποδοχή του μανιταριού Λεντινούλα (shii-take), οι χιλιάδες επιστημονικές μελέτες οι...5,94 €