Το μανιταροπωλείο χρησιμοποιεί cookies
Η παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Θα επιθυμούσαμε την συγκατάθεσή σας, αλλά μπορείτε να δεν επιθυμείτε να αποχωρήσετε.
×

Τα Μανιτάρια αποτελούν μια εξαιρετική τροφή με ιδιαίτερα αρώματα, γεύσεις και υφές που αποτελούν πλέον, απαραίτητο συστατικό στις συνταγές της υψηλής γαστρονομίας, αλλά και σε απλά καθημερινά πιάτα. Είναι πλούσια σε πρωτείνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.  Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει και μια κατηγορία μανιταριών που κατατάσσονται στα λεγόμενα "φαρμακευτικά" μανιτάρια που εκτός από την υψηλή θρεπτική αξία περιέχουν βιονεργές ουσίες με θετική δράση στο οργανισμό μας.     

Ο όρος «φαρμακευτικά» μανιτάρια ("medicinal mushrooms") αναφέρεται στην σύγχρονη παγκόσμια βιβλιογραφία σε μανιτάρια τα οποία έχουν από την αρχαιότητα χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική με εξαιρετικά αποτελέσματα. Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν την παρουσία διαφόρων βιοδραστικών ενώσεων στα συγκεκριμένα μανιτάρια με επιβεβαιωμένη ωφέλιμη επίδραση στην καλή υγεία του ανθρώπου. Η κατανάλωση των μανιταριών αυτής της κατηγορίας, δεν υποκαθιστά τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Συμπληρώνει το διαιτολόγιό μας με ένα νόστιμο έδεσμα υψηλής διατροφικής  αξίας, το οποίο συμβάλει θετικά σε διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μορφή με την οποία σας προσφέρουμε τα μανιτάρια αυτά, είναι ή αποξηραμένα, είτε με την μορφή πούδρας (η οποία προέρχεται από άλεση ολόκληρου του μανιταριού). Τα μανιτάρια προέρχονται από καλλιέργειες κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες αφού έχει βρεθεί ότι ακόμη και η σύσταση του υποστρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των μανιταριών σε αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά. Παράλληλα, η ελεγχόμενη καλλιέργεια εξασφαλίζει ένα προιόν με σταθερή σύσταση και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, μηδενικό μικροβιακό φορτίο, κτλ).   

Τα "φαρμακευτικά μανιτάρια" θα μπορούσαν να λέγονται και "ΜΑΝΙΤΑΡΟ- βότανα", όμοια με τα γνωστά βότανα όπως το δίκταμο, το τσάι του βουνού, η ρίγανη, κ.α.

Η διαφορά τους έγκειται στο ότι (εκτός από το γανόδερμα και το τσάγκα που έχουν πικρή γεύση και κάποιες παρενέργειες) πρόκειται για εδώδιμους μύκητες με ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ γεύση που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ή να συμπληρώσουν τα καθημερινά σας πιάτα. ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΞΟΥΝ !

       Γιατί προτιμάμε τα μανιτάρια σε αποξηραμένη μορφή:

  1. H αποξήρανση τους γίνεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες (45oC - 55οC) στις οποίες δεν καταστρέφονται τα ωφέλιμα βιοδραστικά συστατικά. Πολλά μάλιστα από τα βιοδραστικά συστατικά (b-γλυκάνες, λεκτίνες, τερπενοειδή, σκουαλένιο, εριταδενίνη, εργοστερόλη, πολυσακχαρίτες κτλ) δεν καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα. 
  2. Τα αποξηραμένα μανιτάρια περιέχουν όλα τα θρεπτικά και βιονεργά συστατικά σε συγκέντρωση 10-12 φορές μεγαλύτερη από τα φρέσκα. Έτσι, η άποψη κάποιων ότι τρώγοντας μανιτάρια θα πρέπει να καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες σε κάθε γεύμα προκειμένου να «πάρουμε» τα ωφέλιμα συστατικά,  δεν ισχύει στην περίπτωση των αποξηραμένων.
  3. Τα αποξηραμένα μανιτάρια συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να γίνεται χρήση κανενός απολύτως συντηρητικού ή προσθέτου.
  4. Η τεχνική ξήρανσης που ακολουθούμε περιλαμβάνει έκθεση στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μια τεχνική η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τον φυσικό εμπλουτισμό των μανιταριών με βιταμίνη D. 
  5. Μαγειρεύονται πολύ εύκολα, ενώ ο ζωμός από το μούλιασμα αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για σούπες και σάλτσες.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Για την διατήρηση της καλής λειτουργίας του οργανισμού είναι πολύ σημαντικό  να ακολουθείται μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής.

 

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ (Η' ΕΙΔΗ) ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

(*σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά άρθρα)

 

Ενίσχυση εξαντλημένου ανοσοποιητικού συστήματος

 Pleurotus, Lentinula, Agaricus blazei, Hericium, Grifola, Ganoderma

Βελτίωση  καρδιαγγειακής λειτουργίας

 GanodermaLentinula

Συμβολή στην καλή λειτουργία του ήπατος και του εντέρου

 Ganoderma, Hericium Grifola, Auricularia

Πρόληψη ασθενειών

 Lentinula, Agaricus blazei, Ganoderma

Αποτοξίνωση

 Ganoderma

Άσθμα και αναπνευστικό

 Ganoderma

Υπέρταση

 Grifola, Lentinula, Ganoderma, Pleurotus

Βελτίωση φυσικής κατάστασης – αθλητισμός

 Ganoderma, Hericium

Αλλεργίες

 Trametes

Αρθρίτιδες – αρθροπάθειες

 Grifola, Lentinula, Pleurotus

Σακχαρώδης διαβήτης

 Ganoderma, Craterellus, CoprinusGrifola

Ημικρανίες

 Auricularia, Ganoderma, Lentinula

Σκλήρυνση κατά πλάκας

 Agaricus blazei, Hericium, Ganoderma

Καταπολέμηση παχυσαρκίας

 Coprinus, Grifola, Hericium, Ganoderma, Lentinula, Pleurotus

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...